torsdag 13 november 2014

Tack för tipset!

Utbildningsnämnden i Södertälje fick i uppdrag att hitta på ett namn till den nya idrottshallen i Pershagen. Det var knappast en vild diskussion, utan vi var tämligen överens om att den skulle heta Pershagenshallen. Då vaknade KD:s gruppledare upp och talade om ett förfall i nämnden. Som svensklärare och ersättare i Utbildningsnämnden kan jag bara tacka för inlägget i debatten och önska att det hade hänt för två veckor sedan då vi arbetade med ordbildning i mina gymnasieklasser. Nu får jag nöja mig med att behålla det i minnesbanken.

Helt förbluffad att utbildningsnämnden fattat beslut om namnet Pershagen(s)hallen. Varför genitiv-S? Nästa steg Östertälje(s)hallen? #550pol

Förklara med hjälp av det som du har lärt dig om ordbildning varför tweeten är orimlig.
Svar: Det är inget genitiv-s, utan ett vanligt foge-s som används när två ord sätts samman och det första ledet är en sammansättning. Foge-s används aldrig när förledet slutar på en vokal. Hon som har skrivit tweeten kan inte reglerna för ordbildning vid sammansättning.

Varför tror du att acceptansen är större för Västergårdshallen än för Pershagenshallen? Är någon av formerna mer rätt än någon annan?
Svar: d har ett ljud som formas närmare s i munnen än vad n har. Alltså ljuden ligger längre ifrån varandra och därför blir det inte bekvämt att uttala. Båda formerna kan fungera, även om det grammatiskt är mer korrekt att skriva med foge-s. Ibland är det bättre att välja det som känns bäst att säga och i det här fallet är det en smaksak.

Kan du ge ett exempel på när ett uteblivet foge-s skapar en märklig effekt?
Svar: När Fotbollsförbundet ändrade sitt namn till Fotbollförbundet så ändrade de samtidigt betydelsen till att bli ett bollförbund för fötter istället för ett förbund för fotbollar. Det vanligaste blir att människor säger Fotbollsförbundet eftersom det är mer naturligt att använda foge-s.


Risken att göra bort sig minskar med ökad eftertanke.

Ha’re så gôtt!


Inga kommentarer: