lördag 25 april 2020

Karantän på 35 kvadrat: på väg mot cincuentän

Idag är det den fyrtioförsta dagen i min karantän; jag har ju en karantänsdag färre än de andra i Spanien. Det innebär alltså att karantänen definitivt är avslutad och att jag nu har kommit in i något som skulle kunna heta cincuentän, baserat på ordet för femtio. Det kommer att bli fler dagar men man kan nu se att nedtrappningen har kommit igång. För två veckor sedan fick bland annat byggnadsarbetare och vägarbetare återgå i tjänst. På måndag ska barn upp till fjorton år få ta promenader på en timme, tillsammans med en som bor i samma hushåll. De får ta en promenad om dagen och vara ute i en timme och inom en kilometers radie från hemmet. Mer än en av mina elever har berättat att de tänker tvinga sina småsyskon till en rejäl promenad. Varje dag.

Detta kommer att gälla i två veckor. Sedan är det dags för nästa steg som kan innebära regionala lättnader. Covid-19 har ju slagit ojämnt i Spanien och Andalucía är absolut inte värst drabbat. Rykten om att skolorna här ska öppna den 18 maj har florerat, men jag väljer att avvakta de faktiska besluten. Om det bara är grundskolorna som öppnar, för att föräldrarna behövs på arbetsplatserna, så kan det kanske innebära att jag som gymnasielärare på en F-Gy-skola kan få åka till jobbet även om mina elever inte är där. Men, som sagt, det är bäst att inte spekulera även om man kan se lättnader i antågande.

Vad har då hänt under dessa fyrtio dagar?


Jag har lagat fyra olika maträtter: pasta med tomatsås eller röd pesto från glasburk, risotto, tabbouleh och pannkakor. 
Godast: tabbouleh.
Enklast: pasta och öppnad glasburk.
Svårast att vädra ut: pannkakor.
Slutsats: god mat kräver lite ansträngning.


I detta land kan man behöva
tvätta raggsockor och bikini i
samma maskin.
Jag har tvättat tre maskiner med tvätt. Eftersom jag är en modern människa så sorterar jag inte tvätt och behöver således ingen tvättkorg. Jag slänger in smutsiga kläder i maskinen och tvättar när den är full. Allt på 40 grader och alla färger tillsammans. Det är med sorg och bedrövelse som jag tänker på allt detta sorterande som jag har hållit på med tidigare i mitt liv. Ett sådant slöseri!
Slutsats: det blir inte mycket smutstvätt när man bara är hemma och lever i ett stillsamt tempo.

Rutinerna fungerar. Förutom en helg där jag återgick till mitt vanliga jag så har jag klivit upp strax efter att larmet har ringt varje dag. Klockan ringer 08.00 varje morgon och jag går och läger mig strax efter midnatt varje kväll. Jag äter middag nästan varje dag och frukost alla dagar.
Slutsats: troligen har ett UFO varit här och hämtat mig och lämnat denna märkliga varelse i utbyte.

Jag motionerar inte. Jag trodde att jag skulle kunna hålla mig i form genom att köra ett motionspass varje dag. Jag tänkte gå i trapporna för att få både motion och muskelträning. Ja, tjena! Jag snittar på ca 700 steg om dagen och känner mig som en vinnare när jag kommer upp i 4000 steg genom att gå till Mercadona och apoteket. Däremot har jag fått ont i ryggen av att sitta så mycket. För det är ju faktiskt så att man väldigt sällan står upp när man är hemma.
Slutsats: ja, vad trodde jag?

Jag äter mycket mindre godis. Som den sockerjunkie jag är så brukar jag äta något sött varje dag, ofta en hel del. Nu har jag haft några större sockersug men de allra flesta dagar äter jag ingenting sådant. Märkligt.
Slutsats: utan fysisk aktivitet, inget sockersug.


Det som blir kvar i mitt kylskåp.
Mitt alkoholintag är i stort sett nere på noll. Mycket kan man säga om mig, men någon storkonsument av alkohol är jag verkligen inte. Nu är det till och med mindre än så. På fyrtio dagar är min totala konsumtion 4 dl cava och 2 dl öl. Men jag dricker å andra sidan hiskeliga mängder med kolsyrat vatten på flaska. 
Slutsats: jag går runt i min ensamhet alldeles nykter.

Jag läser inte. Detta är min stora sorg; jag älskar att läsa och nu blir det ingenting av det. Jag försökte med några ljudböcker men även det har jag slutat med. Jag vill läsa med min egen röst i huvudet. 
Slutsats: jag behöver komma ut härifrån.

Toalettpappersstatus: 4 fulla rullar, 1 påbörjad.



Ta hand om varandra och lev väl!


Inga kommentarer: